top of page

Dijital platformların KDV'li faturaları

Güncelleme tarihi: 19 Ara 2024

Vergi mükellefi olmayan bir kişi iseniz Google, Apple, Youtube, Adobe, Linkedin, Netflix, Spotify, Udemy gibi dijital platformlardan aldığınız faturalara KDV eklendiğini görmektesiniz. Ancak KDV mükelleflerinde durum değişmekte olup faturalarda KDV hesaplanmaması, bunun yerine KDV mükellefleri tarafından KDV'nin tevkifat yoluyla beyan edilmesi gerekmektedir.

Ocak 2018'den bu yana KDV mükellefi olmayan gerçek kişiler tarafından yukarıdakilere benzer platformlardan alınan hizmetlere ilişkin faturalarda KDV bulunmaktadır. Bu düzenleme 2018 yılında KDV Kanunu'nun 9'uncu maddesine eklenen özel bir düzenlemeyle hayatımıza girmişti.

Madde 9/1 ...Türkiye'de ikametgahı, işyeri kanuni merkezi ve iş merkezi bulunmayanlar tarafından katma değer vergisi mükellefi olmayan gerçek kişilere elektronik ortamda sunulan hizmetlere ilişkin katma değer vergisi, bu hizmeti sunanlar tarafından beyan edilip ödenir.

Yukarıdaki düzenleme kapsamında söz konusu platformların Türkiye'deki KDV mükellefi olmayan kişilere sundukları hizmetleri için Büyük Mükellefler Vergi Dairesi nezdinde (BMVD) özel bir KDV mükellefiyeti tesis ettirmeleri istenmiş ve 3 no.lu KDV beyannamesi ile KDV beyan etmeleri istenmiştir.

Öte yandan söz konusu platformlar üzerinden aşağıdaki örnek faturalardan görüleceği üzere farklı türlerde hizmetler alınabilmektedir. Söz konusu hizmetler elektronik ortamda sunulduğu müddetçe KDV kapsamına girmektedir.

Görüleceği üzere nihai tüketicilere 2018'den bu yana KDV yükü doğmuştur. Gerçek kişilerin aksine KDV mükellefleri ise yapacakları KDV stopajlarını indirim konusu yaparak kullanabilmektedirler.

KDV mükelleflerinin dikkat etmesi gereken durumlar

Yukarıda yer verilen düzenleme KDV mükellefi olmayanlar açısından geçerli idi. KDV mükellefi olanlar ise söz konusu hizmetlerden Türkiye'de faydalanmaları kaydıyla hesaplayacakları %20 oranındaki KDV'yi 2 no.lu KDV beyannamesi ile beyan etmeleri gerekmektedir.

Ancak bu noktada KDV mükellefleri açısından dikkat edilmesi gereken bir noktaya dikkat çekmek gerekmektedir. Söz konusu platformlara üyeliklerde, bazı platformlar kurumsal ya da bireysel müşteri olarak mı kayıt yapıldığını sormaktadır. Bu sorunun önemli bir amacı; faturaların KDV'li olup olmayacağını tespit etmek açısındandır. Dolayısıyla bireysel bir hesap açıldıktan sonra bu hesap üzerinden şirkete (ya da kdv mükellefi diğer kişilere) alınacak faturalarda, platformlar KDV hesaplayabilmektedirler.

Özetle; kullanıcı adı gerçek kişi, fatura adı kurumsal olan bir dijital platform hesabında şirket adına KDV'li fatura düzenlenme durumlarına rastlanabilmektedir.

Yukarıdaki faturalardan da görüleceği üzere faturayı düzenleyen kurumlar halen yabancı adlarını, unvanlarını (Inc, BV, Ltd) ve adreslerini kullanmaktadırlar. Nitekim bu işlemleri açısından Türkiye'de özel bir şirket kurmak zorunda olmadıklarından dolayı, BMVD nezdindeki mükellefiyetleri de bir çeşit özel mükellefiyet olup uluslararası unvanlarını kullanabilmektedirler.

Hâl böyle olunca sanki yurtdışında hesaplanmış ve ilgili ülkesinde ödenmiş bir KDV'ye faturada yer verilmiş gibi düşünülerek KDV tevkifatını, KDV'li brüt tutar üzerinden yapmak gibi bir düşünce akla gelebilmektedir. Dijital platformların bu tip faturalarında fatura iptali veya düzeltme prosedürü zor, hatta mümkün de görülmemektedir. Bu gibi durumlarda söz konusu KDV zaten dijital platform tarafından ödenmiş olduğu için doğrudan faturadaki tutarın alıcı KDV mükellefi tarafından KDV stopajına gerek olmaksızın indirim konusu yapılması gerekmektedir.

Daha fazlası

KDV Genel Uygulama Tebliği'nin "2.1.2.1.2. Katma Değer Vergisi Mükellefi Olmayan Gerçek Kişilere Elektronik Ortamda Sunulan Hizmetler" bölümüne buradan ulaşabilirsiniz.

Not: Fotoğraf, Wix Gallary'den alınmıştır.

Yazının e-book hâlini aşağıdan indirebilirsiniz.






Kommentare


taxtank bültenlerinden haberdar olmak için

abone olduğunuz için teşekkürler!

  • LinkedIn
  • Twitter
  • Siyah Instagram Simge
logo_band_colored_2x.png

taxtank, blog sayfasında informel nitelikte bilgi yaymayı amaçlar ve kâr amacı gütmez. taxtank.com.tr’de yer alan yazıların tamamı editörün özgür görüşlerini yansıtır. Bu yönüyle; oluşması muhtemel değerlendirme hataları ya da yazıların kullanılması suretiyle doğabilecek her türlü hukuki ve mali sorumluluğu kabul etmemektedir. Bu nedenle taxtank, somut konular özelinde profesyonel danışmalık almayı önermektedir. taxtank, Türkiye sınırları içerisinde korunan tescilli bir markadır. Yayımlanan yazıların her türlü hakları editöre ve TAXTANK DANIŞMANLIK AŞ'ne aittir. Editör adı ve taxtank.com.tr internet sitesine referans verilmeden alıntı, kopyalama, yayınlama vb. faaliyetler yapılamaz. Online Program sayfasındaki ürünlerle ilgili satış koşulları ise ayrıca ilgili sayfalarda belirtilmiştir. taxtank.com.tr internet sitesini kullanan herkes bunları kabul etmiş sayılır.

© 2022 by selcukguresci. Proudly created with Wix.com

bottom of page